nasevo

Dins de la Exposició de NASEVO al Reial Cercle Artístic de Barcelona es durà a terme les següents cates olfatòries organitzades per Andrés Clarós i Gina Ventós.
Les diferents cates serà dirigides per autoritats en cada tema.

CAFÈ

28 d’Octubre a les 12 h. i a les 19:30 h a càrrec de Pere Cornellà, de cafès Cornellà.

VI

4 de Novembre a les 12 h. i a les 19:30 h. a càrrec d’Adrián Caricart, de Dicomsa.

ESSÈNCIES+

5 de Novembre a les 12 h. i a les 19:30 h. a càrrec de Montse Cuadradas, de Lucta (Sessió exclusiva per als socis del Reial Cercle Artístic de Barcelona)

ELS PERFUMS A LA CUINA DEL CELLER DE CAN ROCA

11 de Novembre a les 12 h. i a les 19:30 h. a càrrec de Jordi Roca, del Celler de Can Roca

OLI

18 de Novembre a les 12 h. i a les 19:30 h. a càrrec de Francisco Sensat, de la Cofraria de la Mare de Déu de l’Olivera i M.Àngels Calvo, Cap de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya, Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

L’olfacte és un sentit capaç d’actuar tant a distància com en la proximitat, ha estat imprescindible en el procés Evolutiu dels animals i de l’home. Cert que també l’audició i la vista comparteixen aquesta doble característica topogràfica, però així com aquests dos sentits es basen en un procés sic d’ones acústiques o electromagnètiques.. l’olfacte actua únicament per partícules químiques que es transporten en el corrent aeri que respirem, Per això Nas i Olfacte són un tàndem inequívoc.

Aquesta capacitat de percebre partícules oloroses a distància, ha permès als animals terrestres la localització d’aliment i aigua, així com a detectar enemics i depredadors per poder fugir d’ells. De tots és coneguda la capacitat selectiva de l’òrgan vomeronasal per discriminar les famoses feromones en la recerca d’una parella receptiva de la seva espècie… En canvi, l’olfacte en proximitat permet el reconeixement dels membres d’un clan per les seves olors, endolceix el comportament d’un adult davant l’olor d’un bebè, informa de les reaccions de por o pànic en un enemic, del grau de salut en la família….però també és fonamental en el coneixement de l’estat de conservació d’un aliment, o el grau d’atracció o repugnància davant diferents aliments, bé sigui per sensibilitats individuals o per experiències anteriors.

En els últims 2500 anys de la Història de la Humanitat s’ha produït un fenomen curiós que va sempre lligat al grau de desenvolupament cultural de les civilitzacions. Ens referim a l’Hedonisme Cultural íntimament lligat a l’art del Bon Viure. L’Hedonisme es produirà quan qualsevol individu i de forma aïllada senti un plaer especial a l’olorar un producte especial, sigui aliment, cosmètic, fragància… però l’Hedonisme Cultural es produeix quan l’individu s’associa per aprendre, compartir i experimentar amb les sensacions olfactòries plaents o desagradables. Evidentment que aquest Hedonisme Cultural té una importància en l’Evolució molt relativa, però és un indicador més del grau de sofisticació d’una societat.

Actualment a la nostra civilització, la importància que donem a tots els sentits és altíssima, sent fins i tot discriminatòria. Per això camuflem les nostres olors amb colònies, perfums, desodorants, ambientadors… Provoquem reaccions olfactives agradables en joguines, llaminadures, vehicles i fins i tot en el paper imprès. No cal ni dir la importància de les olors en el món de l’alimentació per als productors agrícoles, manufacturers, comercials, dissenyadors… però especialment són els restauradors que estan creant una línia d’experiències olfactives inimaginable fa uns anys i impredictible de saber fins on ens portaran.

És més, en un futur que ja és quasi present, les sensacions olfactives seran part important en les percepcions en els jocs i programes de realitat virtual actualment en desenvolupament. Tota la informació olfactiva entorn a una vivència que es memoritza juntament amb altres dades associades com les visuals, gustatives, tàctils o de qualsevol altre tipus d’experiències bé siguin agradables o desagradables. Això permet recuperar-los periòdicament. Aquesta evocació probablement vostès l’han sentit quan ens referíem a l’olor d’un bebè…

Gràcies a la tenacitat de l’artista Ernesto Ventós “l’home que confon color amb olor” i qui a falta de música i text ha sabut crear olors com a descripció d’imatges de les seves obres, el concepte NASEVO és una realitat. “L’ apetit és a l’Olfacte i al Gust el que l’Emoció és a l’art”, en aquesta Exposició de NASEVO volem conjuminar les dues emocions entorn a l’Olfacte i l’Art. Per això els hi proposem un doble exercici emocional d’Hedonisme Cultural complet: Deixeu-vos emocionar i confondre olfactivament per les formes i colors del treball de l’artista i emocioneu-vos
davant el descobriment dels matisos olfactoris en els diferents tallers en el curs d’aquesta Exposició “omni-sensorial”.

 

ANDRÉS CLARÓS, Clinica Clarós.

nasevo4

http://www.reialcercleartistic.cat/w/event/exposicio-nasevo/